Kategórie
 
 
 
 
 

Mačka v byte — ako zvládnuť spolunažívanie?

Plánujete si do bytu priniesť mačku a nechcete, aby jej niečo chýbalo? Aby bolo spolunažívanie človeka a mačky čo najviac harmonické, je potrebné domácnosť na príchod štvornohého miláčika vopred pripraviť.

Čo všetko potrebuje mačka v byte?

V základnej výbave každého chovateľa mačky musia byť misky na vodu a krmivo, mačacia toaleta a transportná prepravka. To platí bez ohľadu na to, či je mačka chovaná v byte, alebo v dome s výbehom do exteriéru. Mačička v byte potrebuje aj svoj pelech alebo domček, kde nájde útočisko, keď bude chcieť byť sama.

Exteriérové mačky si často brúsia pazúriky na stromoch, interiérovým za ne treba poskytnúť adekvátnu náhradu. Zabezpečte jej preto škrabadlo, aby si nebrúsila pazúriky na vašom nábytku, koberci alebo stene. Samozrejmosťou by mal byť aj dostatok hračiek, s ktorými sa bude môcť zabaviť. Ak by sa začala nudiť, iste by si našla inú zábavku, čo by mohlo zanechať stopy na vašom bývaní.

Starostlivosť o mačku v byte

Dôležitou súčasťou starostlivosti je správne kŕmenie. Kým vonkajšie mačky majú prirodzene viac pohybu, interiérové sa hýbu menej a majú skôr tendenciu priberať. Je preto potrebné prispôsobiť dávky krmiva. Môžete si vybrať tiež špeciálne krmivo pre mačky žijúce vo vnútri. Ako doplnok im môžete kúpiť mačaciu trávu. Čo sa týka mlieka, dospelé mačky ho vo svojom jedálničku nepotrebujú. Značná časť mačiek má dokonca intoleranciu laktózy, a tak im mlieko a mliečne výrobky môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.

Mačke sa budete musieť aktívne venovať. V opačnom prípade sa môže stať vaše spolužitie viac problematickým. Starostlivosť o toto domáce zvieratko by preto mala zahŕňať aj čas, ktorý s ním strávite. Niektoré dospelé mačky nebudú mať dostatok pohybu bez toho, aby ste im k tomu dali podnet. Na vás bude závisieť, či sa počas dňa dostatočne vybehajú a pohrajú.

 
 
 
Vybrali sme pre vás
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia