Kategórie
 
 
 
 
 

Prvá noc so šteniatkom

Prvá noc šteniatka v jeho novom domove môže byť náročná. Pripravte sa na to, že sa zrejme nevyspíte. Všetko preň bude nové a neznáme. Navyše po prvýkrát nebude v kontakte so svojou psou rodinou, ktorá mu bude chýbať. Aby ste to spolu iste zvládli, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré môžete (okrem varenia kávy), v túto noc urobiť.

Príchod na nové miesto

Pre šteniatko môžu byť aj samotná cesta autom, ale tiež iný druh prepravy stresujúce. Preto sa postarajte o to, aby ho už pri príchode hlasno nevítala celá rodina. Najlepšie urobíte, ak sa v prvých hodinách stretne len s vami a ostatných členov rodiny mu predstavíte postupne. Ukážte mu tiež, kde je jeho miesto, kde má misku na vodu a hračky.

Pripomeňte mu domov

V prvú noc bude šteniatko po prvýkrát mimo svojej psej rodiny a prostredia, na ktoré bolo zvyknuté. Pri jeho prevzatí od chovateľa si preto vypýtajte niečo, čo mu bude pripomínať domov. Môže to byť napríklad hračka alebo deka, ktoré nesú pach jeho mamy a súrodencov. Túto vec dajte šteniatku do pelecha aj nasledujúce noci. Pach domova ho upokojí a pomôže mu zaspať.

Uložte ho čo najbližšie k sebe a prihovárajte sa mu

Na prvé noci si dajte pelech pre psíka čo najbližšie k vašej posteli. Keď bude cítiť vašu blízkosť, pomôže mu to upokojiť sa. Keď si už šteniatko u vás doma zvykne, môžete pelech premiestniť na vami vybrané miesto. Psy sú citlivé na náš hlas. Preto je dobré, ak sa mu budete prvú noc jemne a s láskou prihovárať vždy, keď začne byť nepokojné. Môžete ho tiež trochu pohladiť.

A teraz už len trpezlivo vydržať

Pripravte si pevné nervy. Ani vo chvíli veľkej únavy by ste sa nemali dať strhnúť ku kriku. Takéto správanie by mohlo privykanie šteniatka na nový domov len zhoršiť. Bude to iste chcieť dávku trpezlivosti, no po niekoľkých dňoch sa očakávaný výsledok dostaví.

 
 
 
Vybrali sme pre vás
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia