Kategórie
 
 
 
 
 

Borelioza u psa. Ako sa jej vyhnúť v jarnom období

Sezóna kliešťov začína. Ich výskyt netreba vôbec podceňovať. Pamätajte na to pri každej prechádzke lesom, či vo vysokej tráve. Chráňte nielen seba, ale aj vášho psa. U psov sa môže borelióza vyvinúť po uhryznutí kliešťom rovnako, ako je tomu u človeka. Príznaky akútneho stavu sú takmer totožné. Borelióza u psa sa prejavuje najmä vysokou horúčkou a bolesťami kĺbov. Bývajú tiež hmatateľné zväčšené lymfatické uzliny a pozorovať môžete komótnosť a únavu.  
Závažnejšie formy ochorenia môžu mať fatálne následky, dokonca končiace smrťou. Neriskujte ich a dajte na užitočné rady v nasledujúcich riadkoch.

 

 

Čo je lymská borelióza? 

Borrelia burgdorferi, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu, je jednou z najčastejších infekcií, ktoré prenášajú kliešte. Po prenose z infikovaného kliešťa sa Borrelia dostane do rôznych častí tela zvieraťa a môže spôsobiť problémy.

Kliešte sa živia krvou zvierat, vrátane psov a mačiek a môžu sa nakaziť po kontakte s infikovaným zvieraťom. Baktéria Borrelia burgdorferi sa šíri po celom tele psa a spôsobuje nepríjemné príznaky. 

 

Prevencia kliešťovej boreliózy u psov

Prevencia lymskej boreliózy u psov zahŕňa niekoľko opatrení, ktorými minimalizujete riziko infekcie psíka. Sú to najmä tieto:

  1. Repelenty a antiparazitiká. Najčastejšie používanou formou preventívnej liečby sú repelenty proti kliešťom a antiparazitické prostriedky v podobe tabliet, kvapiek alebo obojkov.

  2. Pravidelná kontrola psa na kliešte . Dôležité je, aby ste v sezóne pravidelne kontrolovali psa na prítomnosť kliešťov, najmä po pobyte v lese, parku, alebo na lúkach. Kliešte sa najčastejšie prichytia na kožu psa, preto je sa sústreďte najmä na miesta ako uši, medzi prstami a v oblasti slabín.

  3. Vyhnúť sa oblastiam s vysokou koncentráciou kliešťov. Ak je to možné, vyhýbajte sa oblastiam, kde je vysoké riziko výskytu kliešťov, najmä počas jarných a letných mesiacov. Sledujte tiež stránku UVZ o aktualizácii lokalít s výskytom kliešťa.

  4. Pravidelné očkovanie. Existuje vakcína proti borelióze, ktorá môže pomôcť chrániť psa pred infekciou. Spýtajte sa na túto možnosť vášho veterinára najmä ak sa často zdržujete v oblastiach s vysokou koncentráciou kliešťov.  Údržba trávnika okolo domu. Pravidelným kosením trávnika eliminujete prítomnosť kliešťov na minimum.


Zdroj:www.freepik.com

Zahájte boj proti kliešťom

Boj s kliešťami je dôležitou súčasťou prevencie a liečby boreliózy u psov. Existuje niekoľko foriem ochrany pred kliešťami, medzi ktoré patrí použitie antiparazitických látok. Tieto látky sú k dispozícii v rôznych formách, ako napríklad tablety, spreje, kvapky na kožu, alebo antiparazitné obojky. Ich účinnosť a dĺžka pôsobenia sa môže líšiť v závislosti od produktu a jeho zloženia.

Tieto produkty obsahujú rôzne účinné látky, ktoré znižujú riziko prenosu infekcií kliešťami, vrátane boreliózy. Okrem toho niektoré poskytujú ochranu aj proti iným vonkajším parazitom, ako sú blchy, vošky a vošky uší.

Je dôležité zvoliť si týchto prostriedkov je dôležité dodržiavať aj iné preventívne opatrenia, ako napríklad pravidelné vyhľadávanie a odstraňovanie kliešťov z kože psa, kontrola jeho srsti a obmedzenie pobytu psa v oblastiach, kde je vysoké riziko infekcie kliešťami. Kombinácia týchto opatrení môže pomôcť minimalizovať riziko prenosu boreliózy u psov.

Ako vybrať kliešťa zo srsti psa?

Na to, aby ste odstránili kliešťa zo srsti psa máte 24 hodín. Neskôr sa už riziko prenosu infekcie zvyšuje. Nemusíte sa obávať, tento úkon hravo zvládnete aj bez návštevy veterinára. 

Použite špeciálnu pinzetu, kliešte, háčiky, alebo antiparazitné pipety, ktoré umožňujú ľahšie odstránenie kliešťa. Dôležité je, aby bola pinzeta alebo kliešte čistá a dezinfikovaná.

  1. Uchopite kliešťa čo najbližšie pri koži. Je dôležité uchopiť kliešťa čo najbližšie k jeho hlavičke, aby sa minimalizovalo riziko, že časť kliešťa zostane v koži psa.

  2. Pomaly a opatrne vytiahnite kliešťa. Snažte sa nevyvíjať príliš veľký tlak, aby nedošlo k poškodeniu kliešťa a uvoľnenie ďalších infekčných látok do psieho tela.

  3. Skontrolujte, či ste celého kliešťa odstránili. Ak nie, pokúste sa odstrániť zvyšok. Ak sa časť kliešťa neodstráni, môže to spôsobiť zápal alebo infekciu.

  4. Dezinfikujte miesto, kde bol kliešť pripojený ku koži. Použite antiseptický roztok a vatový tampón.

Miesto po odstránení kliešťa sledujte. Ak sa na mieste vyskytnú akékoľvek zmeny, ako sú opuchy, začervenanie, alebo zápal, kontaktujte veterinára. 

Ako sa kliešťová borelióza u psov prejavuje?
Lymská borelióza u psov môže byť nebezpečná a včasná diagnostika a liečba sú preto veľmi dôležité. Ak psík trpí niektorým z nasledovných príznakov, mali by ste okamžite vyhľadať veterinárnu pomoc:

  • Horúčka: Psi s lymskou boreliózou často trpia horúčkou, ktorá môže byť sprevádzaná zimnicou. Teploty môžu dosiahnuť až 40 ° C.

  • Strata chuti do jedla: Ak váš pes odmieta jesť, môže to byť znakom lymskej boreliózy.

  • Znížená energia: Lymská borelióza môže spôsobiť, že váš pes bude unavený a bude sa ťažko pohybovať.

  • Krívanie: Ak si všimnete, že váš pes kríva, môže to byť tiež znakom boreliózy.

  • Stuhnutosť, nepohodlie alebo bolesť: Lymská borelióza môže spôsobiť generalizovanú stuhnutosť, nepohodlie alebo bolesť. 

  • Opuchy kĺbov: Ak váš pes trpí opuchom kĺbov, môže to byť znakom boreliózy. Opuch môže byť bolestivý a spôsobiť zvieratku veľa nepohodlia.

Okrem týchto príznakov môže borelióza u psov spôsobiť aj zlyhanie obličiek, ktoré môže byť smrteľné. V niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť závažné srdcové a neurologické prejavy.

Ako prebieha diagnostika?
Diagnostika lymskej boreliózy u psov sa robí kombináciou anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia a diagnostických testov. Pre psov sú k dispozícii dva typy krvných testov C6 test a Quant C6 test. 

C6 test zisťuje protilátky proti proteínu "C6". Prítomnosť týchto protilátok naznačuje aktívnu infekciu boreliózou. C6 protilátky môžu byť zistené tri až päť týždňov po nakazení kliešťom a môžu sa nachádzať v krvi ešte predtým, než sa u psa objavia príznaky choroby. Ďalším krokom je Quant C6 test. Ten, spolu s analýzou moču, pomáha určiť, či je potrebná antibiotická liečba.

 

Liečba lymskej boreliózy u psa

Liečba lymskej boreliózy u psa zahŕňa podávanie antibiotík, zvyčajne po dobu minimálne 30 dní. Toto liečenie často rýchlo zmierni príznaky ochorenia, avšak v niektorých prípadoch môže byť potrebné predĺžiť ho, pretože infekcia pretrváva. Okrem antibiotík môže byť súčasťou liečby aj použitie ďalších terapií, ktoré majú za cieľ riešiť, alebo zmierňovať konkrétne príznaky ochorenia. K týmto terapiám môžu patriť napríklad lieky proti bolesti, protizápalové lieky, alebo fyzioterapia. V závažných prípadoch môže byť potrebné hospitalizovať psa a poskytnúť mu intenzívnu starostlivosť, aby sa zabránilo komplikáciám a zlepšil sa jeho aktuálny stav.

Starostlivosť o psa s diagnostikovanou boreliózou

Ak má váš pes diagnostikovanú boreliózu, je dôležité poskytnúť mu správnu starostlivosť a liečbu. Dôležité je dodržiavať predpísanú dávku a trvanie liečby.
V prípade boreliózy môže byť dobré posilniť imunitný systém psa tým, že mu poskytnete kvalitné krmivo a doplnky výživy, ktoré obsahujú vitamíny a minerály. Váš pes by mal mať zároveň aj dostatok odpočinku. Premáhanie môže oslabiť imunitný systém a zhoršiť stav psa.

Nezabúdajte sledovať jeho stav. Ak sa symptómy zhoršujú alebo ak sa objavia nové, je dôležité sa obrátiť na veterinára. 

Zdroj:
https://www.boehringer-ingelheim.com/us/news/lyme-disease-dogs-5-things-pet-owners-should-know

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia