Kategórie
 
 
 
 
 

Viete, kedy je potrebné obliecť psa?

Obliekanie nie je pre psa prirodzené, a preto to s ním netreba preháňať. Mal by sa obliekať len v nevyhnutnej miere do oblečenia, ktoré ho ochráni pred vplyvom počasia a zároveň mu zabezpečí dostatočnú mieru voľnosti.

Kedy obliecť psa do dažďa

Pokiaľ idete len na krátku prechádzku okolo vášho domu, psa do dažďa obliekať nemusíte. Stačí, ak ho po príchode domov riadne vysušíte uterákom. Toto pravidlo ale neplatí o bezsrstých plemenách. Tým oblečenie pre psov nahrádza všetky funkcie srsti, preto je potrebné ich obliekať vo zvýšenej miere.

Väčšine psích plemien s dlhou srsťou s podsadou dážď nevadí ani na dlhších prechádzkach. Ak ste však majiteľom krátkosrstého plemena, či plemena so srsťou bez podsady alebo šteniatka, odporúčame zaobstarať vášmu psíkovi nepremokavú pláštenku.

Do chladu a mrazivého počasia

V súvislosti s jesenným ochladením nie je dobré byť priveľmi chúlostivý. Príliš skoré obliekanie totiž vedie k znižovaniu imunity psa. Vplyvom skorého obliekania by mu mohli začať vadiť aj bežné septembrové teploty. Zvýšila by sa tiež jeho náchylnosť k rôznym chorobám a prechladnutiu.

Šteniatka, psy s krátkou srsťou a psy so srsťou bez podsady sa odporúča obliekať, až keď na jeseň prudko klesne teplota pod 10 °C. Aj vtedy je to vhodné len na dlhšiu prechádzku. Ak v zime začne mrznúť, pozorujte, či sa váš pes pri prechádzke neobvykle netrasie. Ak áno, mali by ste ho pri najbližšom výlete mimo domu lepšie obliecť. Vhodné je tiež udržiavať ho v pohybe.

Dlhosrsté plemená so srsťou s podsadou a dlhými nohami nebudete musieť obliekať, ani keď bude -10 °C. Bude to však závisieť aj od toho, do akých podmienok boli šľachtené.

Čo do snehu?

Na snehovej nádielke sa môžu psovi začať tvoriť v okolí labiek snehové gule. Na dlhšiu prechádzku je preto vhodné obúvať mu topánky pre psa. Tie zároveň ochránia jeho labky aj pred agresívnou soľou na chodníkoch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia